Het begon in 1925

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen veel kunstschilders naar Volendam. Ze lieten zich graag inspireren door het karakteristieke dorp en zijn bewoners in klederdracht. Volendam kreeg meer bekendheid en zo’n vijftig jaar later kwam er een echte toeristenstroom op gang. Vanaf 1920 werd het dorp aan de Zuiderzee vooral door Amerikanen bezocht.

Op een zomerse dag in 1925 zag Pouw de Boer, zoon van de bakker, een groepje Volendammers en Amerikanen die de grootste lol hadden bij het uitwisselen van elkaars kleding. Als zakenman in de dop richtte hij in de winkel van zijn vader een kleine fotostudio in. Toeristen konden zich daar in klederdracht laten fotograferen.

Het werd een succes. De bakkerij verdween al snel en de familie De Boer ging zich volledig op het toerisme richten, met een professionele fotostudio. Tegelijkertijd werden de eerste souvenirs verkocht. Er waren maar weinig bezoekers die het dorp verlieten zonder zich eerst bij Foto De Boer op de gevoelige plaat te laten vastleggen.


De foto’s bleven

Door de jaren heen veranderde Volendam. Langzaam maar zeker verdween de traditionele klederdracht uit het straatbeeld. Maar voor de kostuumfotografie was dat alleen maar goed: klederdracht werd meer en meer bijzonder en de vraag nam toe.

Beroemdheden gingen in Volendammer klederdracht op de foto en door de toenemende welvaart kwamen toeristen uit alle delen van de wereld naar Volendam. Ook de Volendammers zelf lieten hun kinderen en zichzelf steeds vaker 'in het Volendams' vereeuwigen als herinnering aan vroeger tijden.

Een kleine eeuw later is Foto De Boer nog steeds het vaste adres voor de Volendamse kostuumfotografie. Na Pouw de Boer en zijn zoon Jaap wordt de zaak nu geleid door de kleinkinderen Cornelis en Paulien de Boer. Met dezelfde authentieke uitstraling van vroeger en de middelen en technieken van vandaag, staan ze dagelijks klaar om bezoekers van over de hele wereld een buitengewone fotobelevenis te bezorgen.


Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie over je foto in kostuum? Bel of mail ons, we zijn je graag van dienst. 

Wist je dat één van onze fotostudio’s gelijkvloers is, waardoor rolstoelgebruikers daar moeiteloos naar binnen kunnen rijden? Deze studio biedt ruimte voor groepen tot 25 personen. Rolstoelgebruikers kunnen rekenen op extra assistentie bij het aantrekken van hun kostuum.

Wij zijn elke dag geopend, ook op zondag!

Maandag - Vrijdag:  van 09.30 uur tot 17.30 uur.
Weekenden:  van 9.30 uur tot 18.00 uur.

Openingstijden tijdens Kerstmis en Nieuwjaar:

  • 24 December 9.30 - 17.00
  • 25 December 9.00 - 17.00
  • 26 December 9.00 - 18.00
  • 31 December 9.30 - 17.00
  • 01 Januari 10.00 - 18.00

Je kunt altijd zo binnenlopen, maar reserveren heeft onze voorkeur.